top of page

A hazahozott tudás – Interjú Párkányi Orsival

A cikk először A NŐ ARCAI oldalon jelent meg Körmendi Nóra írásában 2016 május 27-én.

Pár héttel ezelőtt egy ismerősöm által bukkantam egy olyan kezdeményezésre, ami nőkről szól, nőkért van és nem ismer határokat- szó szerint! Egy Ausztráliában élő magyar nőről, Párkányi Orsi törekvéséről van szó, aki hazahozta az összes tapasztalatát, hogy inspirálja a hazánkban élő nőket arra, hogyan tudnak jobban érvényesülni a vállalkozások világában.

Körmendi Nóra : Honnan indult a kezdeményezés, hogy nőket fogj össze?

Párkányi Orsi: Öt évvel ezelőtt kezdtem el érdeklődni a saját vállalkozás indítása iránt, Ausztráliában – ahol élek – és azt tapasztaltam, hogy szinte mindegyik “vállalkozói” rendezvényen amire elmentem, én voltam az egyedüli nő. Nem értettem hol vannak a vállalkozó nők. Ezért feltettem az interneten a meetup.com oldalra egy csoportot Women as Entrepreneurs (Nők mint Vállalkozók) néven,ahol elkezdtek a hasonló ambíciókkal rendelkező nők becsatlakozni az ország számos pontjáról. Elkezdtünk rendezvényeket szervezni, ahol találkoztunk, és így kezdődött minden.

Milyen célokat tűztél ki magad elé?

Most éppen a magyarországi céljaim vannak előtérben, hogy hogyan tudnám hasznosítani a kint megszerzett tudásomat és szemléletmódomat, hogy az itthon élőknek is jobb legyen. A Women as Entrepreneurs már jól bejáratott; nagyon jó csapattal dolgozom együtt, akik segítenek ezt vinni a távollétemben is. Ezen kívül sok más projektben is részt veszek. Például van egy saját globális startup-om is, JoinMyWedding.com ahol esküvőkre lehet jegyeket venni. Ha például Indiába utazol, elmehetsz megnézni egy tradicionális indiai esküvőt és a részese lehetsz ennek fantasztikus kulturális eseménynek.

Sokat foglalkozol a nemi és kulturális egyenlőséggel, mint jelenséggel. Miért fogott meg Téged ez a jelenség?

Öt évvel ezelőtt kezdett el igazán foglalkoztatni a téma, előtte környezet tudományokkal és CSR-al foglalkoztam, mert mindig nagyon érdekelt, hogyan lehetne új programokkal és ötletekkel a társadalomra kedvezően hatni. Mindig is nagy ambícióim voltak és szerettem volna olyan dologgal foglalkozni, ami sok emberre van hatással. A női egyenjogúság mindenkinek az érdeke, a férfiaknak legalább annyira, mint a nőknek. Egy egyenjogú társadalomban ahol a nők és a férfiak megosztják a terheket és egyenlő módon tudnak kibontakozni, mindenkinek jobb az élete.

Mit találtál ebben a témában?

gyrészt nagyon sok érdekes statisztikát, amik közül sok igazán elkeserítő volt, viszont pont emiatt is nagyon nagy lehetőségeket látok ezen a területen. Szerintem a világban a nők helyzete és nagyobb bevonásuk a gazdaságban nagy teret kapott, most ez az egyik legizgalmasabb téma és terület, ahol a legnagyobb változások lesznek, amik pozitívan fogjak befolyásolni az emberek életminőséget.

Mit látsz/tapasztaltál, milyen helyzetben vannak a nők jelenleg a munka és a vállalkozások területén?

Egy nagyon izgalmas korszakban élünk, ahol nagyon gyorsan mennek végbe a változások és nagyon látványosan. Én pozitívan állok hozzá ehhez, egyrészt mert úgy gondolom soha sem volt jobb idő arra hogy egy nő vállalkozást indítson: jelen pillanatban egyszerűbb és olcsóbb, mint valaha! Minimális pénzből el lehet kezdeni vállalkozni, az internet és okostelefon terjedésével megvalósulni a latszik az egyenlőség, hiszen ez mindenkinek egyenlő feltételeket teremt. Persze sok munkánk is van, még mindig kevés embernek van internet hozzáférése ha az egész világot nézzük és még mindig sajnos kevés nő választja az informatikát szakmának például stb, de szerintem ez is nagyban fog változni az elkövetkező években. Szerintem tudatosan kell a témát megközelíteni és mind a privát szektor, mind a közszféra bevonásával sokat tehetünk a pozitív változásért.

Mikor indul az itthoni előadássorozat, milyen helyszíneken és időpontokban találkozhatunk Veled?

Múlt héten indult, akkor a FIVOSZ női rendezvényén adtam elő. A héten különféle startup rendezvényeken veszek reszt, mentorálok és zsűrizek. A rendezvények addig is folyamatosan alakulnak és bővül a lista! Nagyon örülök, mert már az első héten látjuk hogy nagyon nagy érdeklődés van, és folyamatosan hívnak előadni egyre többen. Nagy szeretettel látok mindenkit. Aki érdeklődik, de nem tud személyesen eljönni egyik rendezvényre sem, a Duna TV hétvégi adásában is lesz egy interjú. Az OrsiParkanyi.com oldalon pedig fel lehet iratkozni a levelezési listánkra és így pedig folyamatosan nyomon lehet követni a rendezvények helyszínét és időpontját.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page