top of page

Sikeres magyar nők külföldön: Vállalkozónők élén Ausztráliában

A cikk először a Nok Kulfoldon oldalon jelent meg Votisky Petra írásában 2013 április 30-án.

A sorozat következő interjúját Párkányi Orsival, az ausztrál Women as Entrepreneurs szervezet alapírójával készítettem. Orsi Budapesten született, idén 30 éves és már 8 éve él Ausztráliában. 2005-ben egyetemi ösztöndíjjal került Sydney-be, majd végül ott ragadt az országban. Eredeti szakmája környezettudós, de 18 hónappal ezelőtt saját vállalkozásba fogott és megalapította ezt az ausztrál vállalkozónőket összefogó szervezetet. Történetében a kitartás, céltudatosság szép példáját láthatjátok. Fogadjátok szeretettel.

Hogy kezdődött a Te külföldi karriered? Merre éltél, dolgoztál külföldön?

Mindig is vágytam arra, hogy utazzak és világot járjak, új kultúrákkal és emberekkel ismerkedjek. A Fazekas Mihály gimnázium természettudományi tagozatának elvégzése után tudatosan a Budapesti Műszaki Egyetemre mentem Gazdaságtudományi szakra, mert tudtam hogy a BME-n sok külföldi ösztöndíj van. Ezeket kihasználva már az egyetem első évében jártam Franciaországban és Belgiumban különböző diák programok keretében, majd megpályáztam egy ausztrál ösztöndíjat, amelyre minden évben 1 diákot választ ki a BME a University of Technology Sydney-vel közösen, hogy kimenjen Sydney-be tanulni. Így kerültem ide, majd más ausztrál tanulmányi pályázatok révén maradhattam itt kutatni. Időközben egy hosszabb időt töltöttem Magyarországon, ahol megismertem a páromat/férjemet, aki követett vissza Ausztráliába 2008-ban. Azóta együtt élünk itt, és megpróbálunk minden 12-18 hónapban hazalátogatni Magyarországra.

Mesélj egy kicsit a Women As Entrepreneurs kezdeményezésről. Mi ez pontosan és honnan jött az ötlet?

Csak Ausztráliában – a 22 milliós népességből – közel 1 millió női vállalkozó van, viszont nem igazán volt semmilyen szervezet, ahol ismerkedni, tapasztalatot cserélni tudtunk volna. Így kezdődött az ötlet, majd látva az igényt és sikert, megszületett a Women as Entrepreneurs vállalkozás.

Hogy sikerült magyar nőként egy ilyen kezdeményezés élére állni?

Mindig is szerettem volna embereknek segíteni és hozzájárulni egy jobb világ kialakításához, valamint mindig is nagyon exhibicionista voltam. Ausztráliából azért könnyebb világszinten érvényesülni, mint Magyarországról. Olyan kapcsolatrendszert lehet kialakítani, ami a világ bármely pontján értékes és hasznos lehet. Szeretem a kihívást is és bár magas célokat tűzök ki, mindig részletes tervem van, hogy az apróbb, célhoz vezető lépéseket hogyan fogom elérni.

Miért tartod fontosnak, hogy a női vállalkozók nagyobb százalékban vegyenek részt az üzleti életben?

Nemcsak kizárólag az üzleti életben, hanem vezetésben, politikában is fontos. Gazdasági szempontokat nézve, más területen már nagyon nehéz a növekedés, nem lehet új területeket, országokat, nyersanyag lelőhelyeket felfedezni, nem tudnak a férfiak többet dolgozni stb. Világszinten nézve, a nők még mindig nincsenek eléggé bevonva a gazdaságba, ami persze egyben hatalmas lehetőség is, hiszen nagyot lehet ott még nőni. Felmerül az a kérdés is – mely sok mostani kutatásnak témája – lehet-e egy olyan gazdaság, társadalom optimális, ahol a népesség több mint fele, 50%-a nincs képviselve, ahol az emberek több mint felének a tudása, tehetsége nincsen kihasználva? Szerintem – és egyre többek szerint – NEM. Én abban hiszek, hogy ha bevonunk több nőt a világ folyásába, egy jobb és gazdagabb élet var mindannyiunkra. Ez a tudat és hit hajt engem nap mint nap.

Mit jelent számodra a siker?

A sikert mindenkinek saját magának kell meghatároznia. Én elég maximalista alkat vagyok, és ezért az életem minden területén törekszem arra, hogy jól menjenek a dolgok. Hiába vagyok nagyon sikeres az egyik területen, ha egy másikon nem érzem jól magam vagy hiányosságok vannak. Fontos nekem, hogy mindennap érezzem a világ jobb attól, hogy benne vagyok. Az éltet, hogy segítsek másoknak és pozitívan hassak az életükre. A párkapcsolat, a család és a barátok is nagyon fontos nekem, és igyekszem mind Magyarországon, mind Ausztráliában fenntartani ezeket a kapcsolatokat, ami persze sokszor nem könnyű, de szerencsésnek tartom magam, hogy két otthonom is van!

Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel sikeresen megküzdöttél a külföldi életed során? Mi segített benne?

A legnagyobb kihívás az, hogy bármilyen régóta élsz itt, bármilyen jól beszéled a nyelvet és viszonylag sikerült beilleszkedned a kultúrába, első generációs bevándorlóként kívülálló vagy és nehéz érvényesülni. Nekem a büszkeségem segített abban, hogy ne hagyjam, hogy mindez gát legyen. Minden rendezvényemet és beszédemet tudatosan egy kis viccel kezdem, hogy “Ugye mindenki érti amit mondtok az erős magyar akcentusomon keresztül is?” ezzel megtudják hogy magyar vagyok, és nem kell azon töprengeniük a következő fél órában hogy vajon honnan van az akcentusom és tudnak figyelni jobban, valamint azt is látják, hogy büszke vagyok a magyarságomra és arra hogy “más” vagyok. Keményen megdolgoztam azért, hogy itt legyek. Sok más itt élő emberrel ellentétben nekem saját választásom volt hogy itt éljek, és megérdemlem a sikert. Ez ad nekem magabiztosságot, amit itt nagyon értékelnek.

Mit tanácsolnál azoknak a nőknek, akik most készülnek külföldre?

Hatalmas elhatározás mindennel szakítani és belevágni egy új életbe egy számunkra ismeretlen világban. Ebbe valamilyen szinten mindenki megzakkan. Még nem találkoztam olyan bevándorlóval, akit ne viselt volna meg a változás így vagy úgy. Ezért mielőtt elmegyünk jó dolog lehet átgondolni és leírni a következő 3 dolgot:

  1. Ki vagyok én? Mik az értékeim? Mik az erősségeim, gyengeségeim?

  2. Miért megyek el? Mi motivál abban, hogy szakítsak eddigi életemmel?

  3. Mit szeretnek elérni? Milyen eletet képzelek el magamnak 1-3-5 -10 év múlva?

Ezenkívül a kapcsolatok nagyon fontosak. Ausztráliában van egy bizonyos társadalmi érték, kultúra mit úgy hívnak “MATESHIP”. Nekem ez nagyon tetszik. Azt takarja, hogy ha látjuk, hogy valakinek kell a segítség, akkor segítsünk. Itt nagyon sokan önkénteskednek is és ez a segítség körbe megy. Te is segítesz és neked is segítenek sokan, így megyünk együtt előre. Ha kell, ne félj segítséget kérni, viszont te is mindig keresd, hol tudnál segíteni önzetlenül másoknak!

Mindenkinek sok sikert kívánok!!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page